Amacam blog aku....OK tak ?

Thursday, February 23, 2012

Amekkaw

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat rakan2 sekelian..

Dah beberapa hari blog aku tak update..sibuk ttg show aku sabtu ni dan tgh buat proposal untuk show kat Terengganu lak ..dah tu kerja kat opis berlambak2 ..cuma arini leh relax skit dan curi2 update blog

Aku dapat email ni dari kawan aku tadi..aku rasa bab ttg harga serta cukai kereta import mmg kita semua dah sedia maklum ..mmg tinggi melayot ! Cuma aku nak share sekali lagi dgn hampa semua .aku tak tokok tambah ayat dr sender ni..hampa baca dan komen lah yer..aku malas dah komen ..



Biar Ada Akal Sikit Beb...!!!!

Subaru Impreza WRX 2.0, sebenar termasuk kos penghantaran ke Malaysia adalah RM 60,291 sahaja.

Namun, setelah dicampurkan dengan Duti Import, Duti Eksais dan Cukai Jualan iaitu RM78,378.30 + RM 60,291 dan harga kereta Subaru Impreza WRX 2.0 untuk masuk ke Malaysia adalah kira-kira RM138,669.30.

Tak termasuk harga keuntungan yang diambil oleh pengedar utama dan harga keuntungan salesman. Jumlah ini belum lagi dicampur dengan insuran dan cukai jalan untuk membolehkan kereta ini berada di atas jalanraya di Malaysia. Maknanya dah jadi 150 - 160k... belum masuk interest kat bank lagi.. dah jadi 250k beb..

BMW 3 series baru RM90k, masuk Malaysia jadi RM250k keatas.., 160k cukai jer.., itu tak termasuk lu orang loan kat bank contoh muka 20k, loan 230k... ambik aaarrr 7 tahun dah jadi dekat RM400k. Bayangkan dari RM90k harga keta tadi dah jadi dekat RM400k...? Apa barang beb....!!!!

Jadi kepada rakyat malaysia sekalian..., biar ada akal sikit... bila pembangkang nak turunkan cukai import dan harga rumah so takda sebabnya kepada sesiapa yang berakal nak tolak beb...!!!

-mak aiiiii..tudiaaaaaaa...puaih ati aihhhh-

31 comments:

Ckin Kembaq said...

sahaja?dahsyat betul.....tak terkira duitnya..adeh

khaifaiz said...

nampak sangat kerajaan tak bagi kita beli kereta import...

Yas y said...

Mak aihhh...berganda2 tu bro

Norlida Ramli said...

mak aih..byknya naik...berganda2...huhu...

x mampu la cmni..

::FAIZ:: said...

Assalamualaikum, kereta mcm tu adalah Kehendak, bkn keperluan. harganya sangat Mahal. dan bkn semua mampu milik

Kazman & Sue said...

memang tahu dah.... kena tunggu keter tu berusia 7 -10 tahun baru dapat harga keter asal tu.... huuu3x nak wat cam mana... sapa mampu belilah.....

cinnamon.com said...

suka dgn kebijaksanaan..

O CIKTEDDY said...

wah..trganu?ngeri cik tu..kui3

erk,cukai..telan air liur~

ummiross said...

banyaknya cukai, BMW kalau setakat RM90 000 tentu ramai yang mampu, tapi kalau dah berganda2 macam tu, dah jadi macam kereta mewah sangat pulak.

Ungu Violet said...

cukai je dh beratus ribu...huhu

wahida said...

malas dah nak komen pasal ni...
buat sakit hati jer...

zati embong said...

means kalau pilih pembangkang kan, bleh beli kereta import la next year? menarik!

dwaty said...

harga termasuk cukai tu semua dah boleh beli 2 keta bmw...

Kancil 8349 said...

ndak mampu Kancil memilikinya....

c'axoera ヅ said...

hehehe mari tgk siapa lagi mahal heheheh :p

http://ch000tz.blogspot.com/2012/02/spontaneous-spending-it-seems-never-get.html

-Incek Fik- said...

cukai yang mencekik darah, grrr~!!

Afiq Yassin said...

walaupun mahal tapi puas hati

beckhrooy said...

Goverment skrg mmg secara x langsung nak kan kita beli kereta local sja.

Fabulous Me said...

Mampoih bro!

Abhamz said...

assalam, mmg cekik rakyat sendiri...

Teenager Housemaid said...

whoo..
thanks for the info sharing abg kahirul..

erkk..baru tau..gila bapak bayar berganda-ganda dari harga sebenar..
-_-'

Cik tikah said...

banyaknya kena habis duit =.='

eeiyss said...

tedia....

CekbOlat-bOlat said...

mahalnyeeee.. kreta tmptan pun ape kurangnye ?

shark said...

kalo cam tu wa mau angkat audi a4..terbaikk!!:)

muse said...

sebab tu negara kita untung billion ringgit bro tapi masih ada org yg susah merempat kat Malaysia ni...

MaYa MustWany said...

fuhh tingginya cukai..

A Crack Mirror said...

huhuhuhuhu... berdebu poket!

Diana Azis said...

Mak oi..biar betul?? tak mampu :D

Noah Syakirin said...

aku memang dah tahu dah nak undi siapa. untuk percubaan

bab kereta takpe lagi walaupun memang harap sangat, tapi rumah, aku tak boleh blah gomen tak mampu nak kawal.

kereta import tu, kena buat semua tu, itu income negara, benefit untuk kita juga, tapi tak harap melampau cam di atas la.

kalau tak sanggup turun cukai kereta import, turun harga kereta malaysia biar equivalent dengan kualiti. ye aku tahu kereta kita masih murah banding kereta luar, tapi masih mahal jika difikirkan kita ada cost advantage pasang dan manufacture kat negara sendiri.
sekarang ni pun kereta m'sia dah macam nak dekat je harga dengan kete luar. kalau tambah 20 30 ribu, baik aku pkai forte terpakai pun aku sanggup.

vios paling cikai J punya, tambah 10k saja dari myV xtreme, apa kejadah kereta kompak buatan malaysia pasang kat malaysia tanpa kos RnD berjuta, copy dan pakai enjin orang beza 10k dengan kereta luar

lagi satu, bank gila tamak, interest macam roket. aku sokong sangatlah syarat BNM baru ni. baru tercungap proton, sabit dengan ekonomi negara terjejas.

interst turun 15%, harag kereta kereta turun 15% memnag cantik. masih boleh untung lagi, win2 situation.

Afzainizam said...

puas hati kalau aku dapat sebijik...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy pasang flash brake light