Amacam blog aku....OK tak ?

Monday, November 14, 2011

Adriana's Annual Graduation Day

Pejam celik tanpa aku sedar ...anak bongsu kesayangan aku dah nk masuk umo 6 tahun depan  , sabtu lepas Annual Graduation dia  . Alhamdulillah result final exam dia tak mengecewakan aku . First time aku tengok dia took part dlm acara stage performance..ala2 Poco2 (.bila aku suruh perform depan aku kat rumah ...dia x mau la pulak )

Aku nak mintak pendapat korang....aku sekarang ni dlm dilema ( bukan Malay Dilemma tau )...aku x pasti samada nak hantar anak aku ni ke sekolah Chinese @ kebangsaan bila dia nak masuk darjah 1 nanti . Sekarang ni mmg aku hantar dia ke Chinese kindergarden ...cuma yg merisaukan kalau aku hantar ke sekolah Cina ..macam mana kami sumai isteri nk ajar dia nanti....sepatah haram kami x paham !!

Ikut muka aku @ wife aku ??

 
Cian lapaq tu...habih grad. kami p pekena nasi kandaq lak .

Muahhhh dr ayah ....

Sorry pic blur skit ..


Berdebar dok tunggu turn untuk stage performance

Parents yg datang meneman anak masing2

43 comments:

LaLa said...

comel nya Adrinana =D
congrats to her, untung la da grad, hehehe

ummm, better masuk sekolah kebangsaan je kot, sng ckit...

AYuNG said...

adik ayung pun sek cina dr tadika smpai la sek menengah..okeh jer bang..walauun kitorg xpaham apa pun...tp sekurang2 nya dia buleh blja..:)

Yatt S. said...

kalau saya, saya suggest sekolah Cina. zaman sekarang ni, Bahasa Mandarin sangat penting. Kalau nak masuk dalam company Cina atau kilang-kilang ternama, memang Bahasa Mandarin menjadi top requirement. lagipun pergi ke sekolah Cina, pergaulan dia jadi luas.


btw, Adriana sangat cantik :)

Mrs.Yie said...

comelnya..boleh buat menantu?hehehe

Ungu Violet said...

comeynye..:)

kalau masuk sekolah cina kena usaha keras sikit sbb upsr nnti dia ada extra paper bahasa cina...

selalunya kalau bangsa len masuk sekolah cina...dia mmg terer cakap cina...tu kelebihan dialah..


SK pun ok gak...dia ada belajar bahasa komunikasi...boleh pilih cina ke..tamil ke..arab ke...orait je... cuma xder paper b.cina masa upsr nnti la...tu jer

ummiross said...

Comel lah Adriana, sweet je muka dia, ikut pak ke ikut mak ni? Ummi rasa ada iras2 'lelaki Melayu terakhir' kot, hik!

harrazdani said...

CUN LAAA BRO....;)

Khairil said...

hantar saja dia masuk sekolah kebangsaan bro...

My Life's Journey said...

comel2 ..ikut mama and papa die ..cantik2 :) .. hrmm bagi umi sekolah cina pun best gak ..diorang cikgu bagus dlm mate .. die pun leh ajar kite cakap cina .. makanan pun ada untuk orang muslim gak ..


sekolah cina bagus ..kebangsaan pun bagus :)

Green Apple said...

sekolah cina pon ok.. sebab adriana dah ada asas. Nanti bijak dalam pelbagai bahasa. Best.. tapi sekolah agama jgn tinggal tau..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

boleh je anta sekolah cina..

mengikut pglmn abg ipar saya tu.. dia dari kecil sekolah cina.. parent dia mmg xtau ckp cina gak.. tapi dia dihantar tusyen kekadang jiran cina dia yg ajar kalo xpaham subjek pape..

ok jerk.. xde masalah pon..

josrevalution said...

cumelnye..huhu..hntar kat memane pon ok pe bro?..yg pntng bembelajaran x terjejeas udah..hehe..

afzalsukasuki said...

bongsu dah darjah 6?wah dh besar la tu :) comel2 :) alang2 tu bro suh dia teruskan blajar skolah cina je la :)

Kancil 8349 said...

comelnya...tahniah untuk dia....

sahromnasrudin said...

comelnya..pandangan sy anta sekolah chinese..byk manfaatnya nanti..

Kazman & Sue said...

sekarang sekolah kebangsaan dah boleh ambik subjek bahasa cina macam sekolah anak aku... nak ajar anak guna tiusyen je laa...

A Crack Mirror said...

wawawawa...comel2! seyes...macam anak manja ayah jer girl ni...ehehe...husband n wife sama cantik n hemsem...so kemana tumpahnya kuah kalau xke nasi...kan??ehehe... harap anak manja ayah ni terus cemerlang, soh dia amalkan bahasa mandarin tu..takot kang sebelum besar da lupa pulak.. :)

Hafizzi Aziz said...

aku asa kan..
masuk skolah cina kot..
sebab bagi dia paham cina dulu..bila darjah 4 ka, antaq p skolah biasa lak..bagi dia phm bahasa kita lak..
upsr xdak la terkebil2 sngt..

kat umah, ang ajaq ngaji al-quran pown okay dah..

diana said...

tau tak pe..
macam anak sedara akak la..
dari tadika hantar sekolah cina..
mak ayah nak ajar apa??
terpaksa serah semua kat sekolah..

lepas tu nak suruh sembahyang memang liat..sampai ayahnya tibai2 dengan kayu..
hahahah

Mila Ahmad said...

ekut muka mak dia kot
sekolah cina mesti cepat teror kira-kira

Kancil 8349 said...

salam,

kancil dah tag blog kamu...kalau sudi jomlah menjawab soalan - soalan kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2011/11/kancil-kena-tag-oleh-blogger-kartunis.html

tunz said...

tahniah khairul ank2 dh besar...pd pndgn n pngalaman mama, kalau nak ke sjk(c)...memang kena belajar dgn lebih keras lagi...mean....harus bljr lbh 100% drp budak2 cina...ibu bapa kena SENTIASA peka dgn kemajuan pelajaran anak..jika prestasi dia setakat sederhana, amat membimbangkan...sebaik2nya fikirlah semasak2nya sebelum membuat keputusan demi masa depan dia...kalau setakat dia nak tau mandarin,di universiti pon di leh amik paper bhsa lain kan...cuma mama ingatkan..ibu bapa harus berkorban lebih drp biasa...kat mana pon di disekolahkan, keprihatinan ibu abapa amat2 penting....ini hanya sekadar pandangan kpd rakan2...

khairul said...

terima kaeh buat semua rakan2 yg sudi bagi pandangan..thanks mama kerana ulasan yg panjang lebar ..akan sy fikir sebaik2 baiknya kebaikan utk anak sy

Wilayah Sepet Kuku said...

as salam..tahniah!...comel lah adriana..mest mcm mama dia..hehe

konde said...

Selamat For Graduation :)

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM100, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

Izyan Yan Cinnamon said...

comelllnya...:)

Titisan Hujan said...

sek cina ok
tp mmg keje keras sikit bl tiba bab agama.mampukah?

zureen said...

kalau nak senang, hantar ke SK lah..

tp, rasanya sayang kalau dia tak teruskan sekolah cina..
macam zureen dulu, menyesal tak sambung..
banyak advantage kalau dia pandai banyak bahasa ni.. :)

Arpiiz said...

tahun depan baru 6 tahun, takkan dah masuk sekolah rendah kot..??

CikguShikin said...

Saya takde pengalaman sedara dekat2 yg blajar kt skolah cina tp dari pemerhatian saya, skolah cina jadualnya sangat pack, banyak tuisyen. Lepas balik sekolah kena pegi lagi skolah.

Saya stuju MamaTunz ckp blh blajar bahasa bila kat universiti. Ada anak murid saya yang dulu blajar skolah cina memang faham bahasa cina tapi kalau tak pandai xleh wat ape la tak pandai jugak.

Apa pun smoga abg buat keputusan terbaik utk anak2

SeseDaP RaSa said...

tgok muka cerdik antar sekolah mana2 pun xpe nie..hehe

Kata Hatiku.. said...

mengikut pengalaman KATA HATIKU dulu KATA HATIKU x yakin yg anak KATAHATIKU boleh sekolah dan belajar di SJKC...then alhamdulilah sekarang anak KATAHATIKU dah masuk Darjah 4 ..untuk makluman KATAHATIKU dan Hubby mmg tak faham sepatah perkataan pun bahasa cina tu..yg penting minat si comel tu...

Afzainizam said...

rASANYA KALAU KAT SEKOLAH CINA KALAU ADA PELAJAR ISLAM LEBIH 10 ORANG ADA GURU YANG DIDATANGKAN KHAS UNTUK MENGAJAR SUBJEK AGAMA ISLAM...

SEBAB NYA KAT TEMPAT AKU ADA CEKGU MELAYU YANG MENGAJAR SUBJEK AGAMA ISLAM DI SEKOLAH JENIS CINA LAH

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy hydro fuel system kereta

Scarlett O'Hara said...

Sebagai seorang pendidik, saya cadangkan hantar sekolah Cina.Tapi kena sentiasa pantau terutama dari segi agama.Sekolah kebangsaan bukan tak bagus, cuma sekolah Cina lebih 'memaksa' pelajar berdisiplin dan mementingkan pelajaran.

Kak Long said...

cantiknye anak abg khairul ni..cute sgt..em,berbalik pd dilema td,kak long rs htr sek cina ok, sek kebangsaan pn ok..cuma kalau htr ke sek cina, dy boleh cakap & tulis dlm bhsa cina, kelebihan tu..dr segi pembelajaran on mesti dy akan cpt boleh sbb bljr kt sek cina byk latihan dy kena buat & disiplin tinggi..anak jiran kak long laju je ckp cina,seronok kak long dgr walaupn x phm..hehe

Fabulous Me said...

Alolololo suhweeet nye die.. Bro ade bpe org anak bro! Ini bongsu? Bestnye anak2 dah besau2...

Sy pilih skolah CINA!

Adylia Qarissa said...

alih2...anak abg yang ajar abg nanti :)

hahaaa...

peminat cheezy wedges?? ada promosi untuk cheese..jangan tunggu lama..

http://kasihsuci-whh.blogspot.com/2011/11/promosi-tepung-cheese-wedges.html

kiwi said...

comelnya..pilih la mne yg bgus..x reti juga sbnrnya nk pilih skolah ni..hihi..jnji besar nti jdi muslimah yg berjaya dunia akhirat ^^

caliph shuriken said...

congratz ^^

*ank sdara sy grad next year, minggu depan dia tgk senior dia grad dulu, huh...

Norgadis Labuan said...

Tahniah!
Wah! tahun depan dah nak masuk tahun 1 ya...

mu said...

comey ni anak hang bro...biarler die sekolah cina at least bole kuasa byk bahasa..

RinsyaRyc said...

adik kene hantar kat sekolah cina. okay skang die pandai ckp mandarin. cikgu ajar. kitorang sume buta huruf~ ahaha

Cik Ice said...

Alahai..comel nye dia.. :)