Amacam blog aku....OK tak ?

Friday, October 14, 2011

Marvellous Morris Minor

Haha.ramai rupanya yg x taw makna " LIGAN" tu ya....perkataan tu biasa di guna pakai oleh org utagha..mcm aku ni ..maksud dia lebih kurang mcm kejar @ ziarah @ ikut korang ...so proposal aku dah siap...boleh la pasni aku "ligan" hampa pulak ....

Ketika Autoshow Esso baru2 ni ..aku kagum dgn kereta Morris Minor milik salah seorang peserta yg bertanding haritu . Structure luaran nya masih lagi memiliki ciri2 asal model tersebut dan telah digarap kemas dan menarik .

Dari segi dalamnnya boleh aku katakan pemiliknya telah memberi nafas baru terhadap kereta beliau ini , termasuklah dari segi system audio nya yg canggih dan menggegar jantung !.Kalau korang nk taw , terdapat 3 jenis model kereta jenis Morris Minor ni ...

Morris Minor MM ( produced antara 1948 ~ 1953 )
Morris Minor Series 11 ( produced antara 1952 ~ 1956 )
Morris Minor 1000 ( produced antara 1956 ~ 1971 )

Pada pemerhatian aku , kereta beliau ni dr jenis model Morris Minor 1000 yang di produced sekitar tahun 1956 kat England ( Malaysia pon blom merdeka lagi ) dan hanya 847,491 units di keluarkan .Aku kurang pasti capacity sebenar enjen beliau tp mungkin antara 948cc @ 1098cc .Pada autoshow baru2 ni , kereta ini mendapat tempat ke2 kategory Open Standard Modified. Apa pon jom kita pakat belek kereta beliau ni..




MTX tu !!!

Ushar la seats tu..x boleh duduk taw...demo jer 




22 comments:

puanbee said...

tau maksud ligan tu takpun org utara guna perkataan hambat kan hahaa

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said...

yes..gua memang minat antik..cunn

Cik Ice said...

Errr..cmne nak belek..gambar jer..
boley tenung dalam2 je la kan :P
hehe.. *Peace*

RinsyaRyc said...

wahh.. pelik nya tempat duduk... ><

unik n camtekk gilo!

Abhamz said...

salam, antik tapi modified habis...

Kazman & Sue said...

keter lama kena solek terus marvelesss... body tahan tuu...

Izyan Yan Cinnamon said...

tgk kecik je..tp mcm2 adew..^^

ZWAN SABRI said...

time kecik2 dulu, zwan suka main ligan2.. HEHE..
btw, sempoila keta tu.. nampak jer antik tapi auummm! HEHE


MySuaraBlog: Biarlah Gereja Yang Besar Tu..

Ringgo said...

perghhh!! ranggi sungguh ..

josrevalution said...

best giler keta antik ni..hehe

kak lang said...

nice...huhu, suka evn camni tp xpnah pegi pun

lambdasp!!n said...

wow...teman suka vintage/classic/oldskool yg di restore...huu terbaek yokk...!

Blog paling tak best di dunia

qhaizaa said...

austin mini xde..?sy minat betul mini austin ni..:)

Cikgu Bada said...

sistem audio tu..terbaik

My Life's Journey said...

Cantik2 ..antik sungguh rupenya bang :)


Taniah bang .. entri menarik lagi :)

awie958 said...

fuhhhh bestnyer kalau dapat sebijik ni simpan dalam kelambu

Cik Kasih said...

design luar simple,dlm..fuyoo!

Zul Fattah said...

cool.. memang klasik r.

Khairil said...

memang klassik le!!!

aRaN said...

bukan nak bodek atau puji! tapi memang style aaa!

-Incek Fik- said...

Wahh! Gila style kereta kat atas ni. Klasik dan nostalgik!

Afzainizam said...

perrgghhh memang dahsyat kereta dah tua but sistem audio mantap gilerr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
jamming show Volume 10