Amacam blog aku....OK tak ?

Wednesday, September 21, 2011

Syukur Alhamdulillah



Syukur Alhamdulillah setelah hampir 2 hari blog aku di hacked kan..baru sebentar tadi dah pulih sepenuhnya . Jutaan terima kaseh sekali buat semua rakan2 bloggers ku yang sudi membantu dari segi teknikal mahupun sokongan moral .Allah saja yg dapat membalas jasa baik kalian .

Kalau korang nk taw , aku kena hacked exactly genap usia blog aku yg setahun iaitu pada 20/9...terlalu sadis kan , menda dh jadi ..apa nk buat kan .Aku mmg dah plan nk buat special entry ttg birthday blog aku kelmarin ..tetiba dh jadi camni...hilang stim teros !

Inilah pengalaman yg paling menakutkan sepanjang aku berblogging ni..dan semestinya hampa pon takot jugak kan .Mau tak cuak ...bukannya senang nk buat blog ni..kalau macam hampa x pa la mmg dah cekap bab IT ni..kalau aku ? jenuh merangkak ! At least aku belajar sedikit pengalaman dr kejadian ni..thanks pada si hacker tu yg sudi berkongsi tips ..antaranya pastikan password korang letakkan panjang2 ( kena ada kombinasi alphabet dan numeric ).Antara tujuan mereka hacked adalah utk alert yg blog kita ni weak dr segi security protection . Aku harap , hang jangan la hack blog aku dan rakan2 ku yang lain..aku sokong klu hang p hack blog2 yang menghina Islam , yg menghina nabi , yg menyokong murtad, blog songsang dan sebagainya .


56 comments:

abah khalisha said...

welcome back bro..mmg penting password combinekan dgn number dan alphanumeric

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hohoo.. kalau moon..lagi laa cepat gabrah...

Belalang Hijau said...

seb baik bro...
selain dari huruf dan nombor, nak lagi strong masukkan skali simbol mcm ni!@#$%^%^&&...

kiwi said...

dh boleh msuk dah...^^

Hackers said...

pergh..kene hack rupanya...Hackers tak buat ye

Kazman & Sue said...

bagus kawan aku dah pulih semangat dan yg paling penting... buat back up setiap page blog tu dan simpan dalam pc...

caranya membuat Back up fail : setiap page yg kita buat tu dari "home page blog" sampailah ke "isi blog" kita simpan failnya dalam format HTML ke dalam pc kita (ia guna space memori rendah je). Bila kita log in admin dalam blog address kita untuk menambah cerita atau mengubahsuai paparan maka ia akan disimpan dalam format HTML.

Maka jika apa2 terjadi pada blog kita atau ingin menukar ke address (entri) yg lain kita cuma copy fail yg dlm format HTML dan paste ke entri baru dalam blogspot.

Setiap paparan dalam blog adalah berdasarkan format kod2 HTML. Begitulah pentingnya kod HTML ini untuk disimpan.

Dalam dunia IT tiada software atau programe yang betul 100% boleh lindungi pelayar walau sehebat manapun jenamanya kerana penggodam akan sentiasa mencari jalan untuk menembusi laman dlm internet dengan pelnagai tujuan... Pada saya hanyalah back-up fail satu2nya penyelamat dan ini telah dibukti kan dengan munculnya software Window7 dimana perisiannya menyediakan Back-up file system untuk menangani cabaran penggodam dan hack di alam maya.

#Nota: Jika saya ada kelemahan penyampaian silalah betulkan....

Mila Ahmad said...

padanlah mila duk tunggu link dari abg kt shoutmix 2 tpi xde pown igtkan bizi ade auto show lagi :)
eppy besday

Cik Kasih said...

ahaa! dh cantek balek..alhamdulillah..

Dr. Ben said...

kereta ganas tu pasal kena hack ;)

Hafizzi Aziz said...

seb bek dah okay..syabas bro..
sempoiii

::FAIZ FARISH:: said...

welcome back....

Terbelog said...

welkem back bro..
peringatan utk kita semua....

Mrs.Yie said...

kan saya dah kata x de apa2..tukang hack tu saja nakal..diorang bukan jahat pun..hehehe

nick dot anis said...

mcm mana bole kena hack?? anis dapat tau dr abah hari tu..tapi tak tau nak tlg caner..makmumlah anis tak expert bab2 ni..

papepon alhamdulillah u come back...hope tak dde lg dah kejadian macam tu...:-)

kira kekuri said...

welcome back. huhu hari tuh terkejut beruk gak aku, blog bro kena hack.. apa pun dah kembali kepada asal :)

Shyda_Dwan Ded said...

alhamdulillah!! dah ok..sy sendiri dlm bidang IT, tapi xtau cara nk atasi hacker camtu..apapun, teruskan 'blogging' ya! & happy birthday 'blog' jugak!

Kazman & Sue said...

Yg penting koleksi gambar-gambar ganas keter tu.... Itu yg mahal nilainyaa...

Jgn putus semangat....

Ummi said...

patut smlm takleh masuk sini. kena hack rupanya.... tak per.... sabo yer

Paris Lipton said...

mcmne handle, kna cite kt sume ni~

-Incek Fik- said...

Alaa.. mesti ada orang dengki dengan blog bro tu sampai nak main hack-hack. Heh! Ceklat hacks betul la.

Walau apa pon, syukur blog kembali seperti sedia asal. Boleh layan kereta modified kaw-kaw punya maa...

josrevalution said...

kan dah bebas..hehe..bro aku sokong dgn c Kazman Sue punya trick tu,nanti bro buat lah cam tu,untuk jaga2 di masa akan dtg..sebenarnya penggodam tu bukannya apa tp diorang sekadar bagi thu yg security blog ni x kuat n diorang suru kuatkan,lagi pun buat apa diorang nak hack,kan blog ni bukannya berpagerank tggi dan sebagainya,kenapa x p hack je blog bro ben tu..haha....

Ringgo said...

congratz bro .. dah ok balik ..

mankete said...

alhamdulillah bro ... semua kembali pada asal..

teruskan berblog bro

aRaN said...

ok dah bro. takyah bt blog lain. tahniah!

ku-cit said...

btul2 femes blog bro...sampai kene hack lg...

lambdasp!!n said...

woo dh ok dah..
aku pun nak resecure takut jugak
kena kat aku nnti.

Hanif said...

lega...
Aku pun tempoh hari kena hack gak...

kutoOobambOo / ericoanaci said...

ok .. boleh buat open house..

gigahackers said...

bro,tahniah dpat pulihkan blog ko, ak sntiasa pantau blog ko, ak xkan hack lg blog ko, cma pas ni ak akan Pm ko slalu kt facebook utk pastikan ko tingkatkan security ko..
apa2 pn, tahniah.
-gigahackers crew-

Miecyber said...

Alhamdullillah ,blog Khairul telah kembali pulih...

Kancil 8349 said...

Alhamdulillah bro...nasib dapat balik...syukur...apapun kami akan sedia membantu

khaifaiz said...

Welcome back bro... huhuu... ni yang nak tukar password ni

Cikgu Bada said...

welkam bek bro..tahniah..klu jd kat cikgu..tak tau nk kata apa

Kathy Tuah said...

alhamdulillah...

Kathy Tuah said...

alhamdulillah..

zati embong said...

aiyok,xperlu kot smpai nk hacked..huhu

Khairil said...

kena hack ni rasa macam kereta kena tarik dgn bank...huhu...
apapun selamat kembali..ini jadi peringatan utk kita semua...

My Life's Journey said...

Yayyyy alhamdulilah .. berkat usaha abang tabah mengembalikan blog abang ..kini abang dah berjaya ...

Umi pun harap perkara mcm ni tak berlaku pada orang lain .. amin. Baik hack blog yang jahat kan bang? hrmmmm

faridah nazurah said...

dorang ni takde keje lain kot.. tapi alhamdulillah semua dah ok kan :)

awie958 said...

selamat kembali ke dunia blog, semoga lebih bersemangat lepas ni, anggaplah seperti dilahirkan semula,kiranya macam gilamodified ver.2.0 hehe.moga lepas ni ada isi2 yang lebih menarik2, gambar yang cun2..chayo2 abg khairul

Arpiiz said...

baguslah kalau dah okay, so semangat blog kenalah okay kan balik..hehe

ummiross said...

Alhamdulillah dah ok....
ps:Dapat tip dari hacker? ummi tak faham khairul,camne tu?

Abhamz said...

salam, syukur ke hadrat Ilahi, blog anda dah pulih....masa blog ni kena hack dulu....takut ooo!! T kasih juga atas tips yg amat penting tu...dah letak link blog ni kat Mazha 2010...tq

Miey said...

Welcome back..

Pada yg berilmu sila gunakan ilmu yg Allah berikan pada perkara2 yg bermanfaat. Jgn sampai Allah tarik balik nikmat tu.

Gua Syed said...

assalamualaikum.. wow.. bro.. kene hack ek.. it's normal.. papehal pon.. lek aje.. diorg jeles tu tngok blog ko kaler pink.. hehe.. lame da aku xbukak blog ni.. bizi je manjang..

Norgadis Labuan said...

Takutnya...
syukurlah dah boleh kembali berblog...

Ungu Violet said...

yey dh ade balik..Alhamdulillah..

xbek taw wat naya kat orang...huhu

uncle hyree said...

lega uncle tengok blog kamu dah ok...mujur tak hack habis-habisan..cam uncle huhuuuu habis Innity kena banned, GA pun kena, last sekali uncle lari buat akaun baru huhuuuuu ..

Rose Johari said...

Masya ALLAH...kena hacked ke khiarul? sape? ish ish...ni lah yg saye takut ni...

muse said...

syukurler bro kalau blog hang dah ok...tuler pi tukar password bro lepas tu kalau wordpress senang sikit aku nak tolong bagi plugin yang anti hackers..

Green Apple said...

patutlah sy klik blog ni kluar menatang tu.. SERAM pulak.. terus pangkah..
Alhamdulillah.. dah ok semula khairul..

Adylia Qarissa said...

alhamdulilah...dah kembali asal...harap lepas nie tak jadi lagi yea...haru biru hidup kalau kene hack..

juanita said...

klu gtu kan,
pindah ke wordpress

zaly said...

syukor bro... ni kena buat kenduri ni...he he

caliph shuriken said...

alhamdulillah bro dpt balik blog ni.. smoga x berlaku lagi kes cmni...

mirakim said...

tkot jgk kne hack ni..
sye da la newbie lg..