Amacam blog aku....OK tak ?

Tuesday, September 13, 2011

Let's meet my "Ghost Rider" ......

Kepada "pengikut tegar" blog aku sudah semestinya mengenali asal usul kereta aku ini . OK x pa walaupun maseh ramai yg belom tau kesah ttg kereta aku ni , jom aku flashback kan skit sekali lagi .Kereta aku ni  asalnya adalah sebuah Wira Aeroback jer, mmg betol apa yg ditulis dlm Metro tu...kos perbelanjaan yg hampir "memufliskan" bila aku buat kereta tu dh mencecah lebih RM60K ! , hampa percaya x cakap aku ni.? betol aku x tipu...tanya mak aku .

Ada 3 modification yg aku anggap "the one and only" kat Malaysia ni dan x ramai yg sanggup buat ..yg pertama ttg design pintu depan aku tu..nampak tak mcm mana opening dia kan ? kalau sekarang ramai yg dok berlumba-lumba buat bukak pintu naik atas...aku bukak pintu ke depan lak ...amacam canggih tak idea aku? Haa..yg kedua lak ..saiz dan design spoiler aku tu ..design ni aku tiru dari mat2 modders kat Jepun masa aku dok sana dulu..design gila2 camni di panggil " BOSOZOKU " style . Berat jangan cakap la ...punya seksa nk bukak bonet belakang ! Dan yg ketiga , design lampu belakang ..ala yg macam beriam buloh tu...structure dia buat dari pipe PVC ja dan di adun dgn fiber..hebat tak idea aku nih ??


Konsep airbrush berapi ni diberi nama "Ghost Rider" sempena dari filem Ghost Rider . Ini merupakan design aku yg ketiga selepas warna biru dan oren ( tengok kat header aku tu ) . Design ni siap sepenuhnya  pada pertengahan bulan Ogos 2007 . Antara kesemua design yg pernah aku buat...Ghost Rider inilah yg paling aku suka sebab byk memori 2 yg x kan aku lupa hingga ke akhir hayat ku .Nak tau kenapa ? Jom layan setiap pics dan kesah di sebaliknya ........




Autoshow Sg Tiang  @ Pendang Kedah ( 25/8/2007 ) merupakan penampilan yg pertama selepas siap design Ghost Rider ni ...habih satu Pendang kerumun kereta aku tu...show kat sini aku dapat tempat pertama kategory Proton Extreme . Hampa nampak tak pintu tu bukak camna kan ?

Pada 28/8/2007 , aku ke Autoshow Univ.Teknologo Petronas @ Tronoh , pulak..kat sini aku dapat johan ( Pic ni aku dgn bow KW Motorsports...Mr Alan yg byk sponsor event yg aku buat skrg )


Selain masuk pertandingan autoshow , aku juga mendapat jemputan mengadakan demo @ show off di syarikat2 swasta atau kedai2 acc .Sebagai contah pada 1/9/2007 , aku mendapat jemputan utk buat show off  di salah sebuah kedai acc di Ipoh ..dapatlah RM skit :)
Seminggu selepas balik dr Ipoh , aku masuk pertandingan autoshow kat Alor Setar ( 8/9/2007 ) ..kat sini pon # 1 gak .Yg paling best sebanyak 20 buah kereta dr kelab WAPC mengiringi aku pergi dan balik..kira hari tu jalan raya kami yg punya la :) Pic ni masa kami stopped kt R&R Gurun .


 Esok nya pulak 9/9/2007 , aku masuk pertandingan autoshow kat Serdang .kat sini pon # 1 lagi.Yg paling best aku dapat bergambar dgn YB Syeikh Kader..walaupun aku berlainan "tutttttt.." dgn dia...aku berbangga dpt bergambar dgn dia dan ini antara moment yg aku x lupa sampai mati .
 Mean machine @ Juru Penang merupakan salah satu venue favourite buat semua peminat2 kereta di seluruh tanahair. Sebab tempat serta crowd dia mmg gempak habis..kira kalau sapa menang kat sini mmg glamer gila babi la .Alhamdulillah hajat aku nk menang kat sini termakbul jua . 

Siap ada sessi interview lagi tu !

Pada 9/12/2007 , aku dapat 1st kategory extreme modified di 99 Acc autoshow kat Bukit Mertajam 


Hampa mesti kata .."eleh lawan tempat sndiri boleh la menang"...klu hampa nk tau..selain aku dok bertanding area Penang..aku jugak pernah bertanding kat nun jauh di Pantai Batu Burok Tganu , Kajang , Dataran Merdeka , Perlis , Kelantan dan byk lagi..sapa kata aku jaguh kampong ?
Sebagai contoh ketika aku masih dgn design Ghost Rider ni , aku pernah bertanding @ Autoshow Putrajaya pada 30/12/2007 dimana aku mendapat tempat pertama kategory Best Favourite / Diff looks Extreme Style .
Gambar kereta aku pernah terpampang dlm paper The Star sempena Autoshow Putrajaya ni


Autoshow Pendang merupakan XTVT pertama aku utk tahun 2008..kat sini aku menang skali lagi buat 2 tahun berturut-turut .


Gambar kereta Ghost Rider ini jugak tersiar dlm Berita Harian ( 10/2/2008 )..tapi tajuk berita tu yg aku x berapa suka sangat ...

Autoshow Kemahiran Malaysia yg berlangsung di perkarangan Stadium Alor Setar  merupakan autoshow terakhir dgn design Ghost Rider ni...mcm biasa ...ia masih x menghampakan aku...

Lain kali aku akan berkongsi pengalaman dgn design2 aku yg lain pulak yer.....
















40 comments:

khaifaiz said...

dpt hadiah ngan gadis2 tu ker... mak aiiii... hahahhaha

kira kekuri said...

wuuuhu~ memang mantap ar ! ;D lebih rm60k~ bnyak tuh :D

ummiross said...

waa khairul berderet menang,memang berbakat lah...

Cikgu Bada said...

cantik bro..60k tu..klu dh minat.semua boleh jadi

Kancil 8349 said...

cantik bro...kagum Kancil tengok....apapun tahniah

wahida said...

gila la ko..tapi idea ko mmg lain dari yg lain..


aku tgk keratan akhbar tu pun aku tak suka tajuk dia...aku lak yg sentap ...eh!!

khairul said...

wahida..ini baru gilamodified kan ha

Mila Ahmad said...

zaman kegemilangan ghost rider caya larh!!!..Abg semalam mila dah try buka tuk cari sticker xjumpa ape pown..ke mila xpandai bukak haha..abg tryla buat satu entry pasal sticker nie...tuk kete jenis viva heeee~~~~

harrazdani said...

ni dah hardcore sangat dah ni bro..hahahaha

Dr. Ben said...

gambar kurang jelas la bro. Kena pakai kamera elok sikit. Tapi gambar2 lama semua tu kan?

khairul said...

Dr Ben..sorry..btol semua tu pic lama

Nazri Razra said...

Design sentiasa mantap bro.

kazman said...

syabas !! terus maju dengan design terkini. Semoga bro berjaya seterusnya dengan idea bro yang bernas...... aku tetap menyokong...

My Life's Journey said...

Wahhhh abg kahirul memang hebat ..bestnya gi negara jepun .. banyak ilmu yang abng dapat dan diaplikasikan pada kete ... chaya la bang :).

Waaaaaaa habis da 60 k abg ..kalau dah minat apa pun jadi. Dan abg dapat hasilnya .. taniah bang .. chayo2! bang khairul :)

ZWAN SABRI said...

fuhyooo.. sumpah hebat gila.. rm60k tuu.. tapi apa yang penting, semua bolot no.1 tuu.. cayalah! erm, mmg macam x patutla brota harian tu bwat tajuk tu n paparkan gambaq kreta bro.. huhu

haliqA hanimkuM said...

pergh~~ mntap bro

Abhamz said...

salam, hebat serta garang...

muse said...

aku suka konsep pintu reta hang ni...

Cik Siti Aziz said...

abg khairul ni si modifier berjaya lorh..kagum2! tp abg khairul x ckp pon abg khairul prnh join x lumba2 ke?huhu sbb biase tngok org yg join lumba kreta pkai kreta yg mcm ni..
p/s: sje je tnye..abg khairul pndai drift x?hihi..^_^

khairul said...

Siti..keta tu bukan utk d bawa berlumba.ia hanya semata2 utk show off ja..klu race habislah pecah bumper sume lagipon abg x reti drift hehe

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said...

jpj tak tahan ke bro modified lebih2..member gua pakai lampu HID pon polis tahan..

Lia Hana said...

pergh teruje tgk....

khairul said...

YM..InsyaAllah baca ayat Kursi x kena tahan hehe

Syairani Tarmizi said...

wahh bestnye.. THIS IS BEST BRO! hehehe

jom singgah baca entri baru kiter plak :)

http://syairanitarmizi.blogspot.com/2011/09/gara-gara-promoter-yang-menghilangkan.html

abah khalisha said...

Ini betul-betul menakutkan dan panasssss..hahaha
Turun lambat naik cepat

Afzainizam said...

Wooooo mmg hebat kereta ko ni..... pintu bukak gunting ....Bonet bukak lain... mmg banyak modal nak buat ni..... Tang Autoshow ni aku minat gakkk... tapi itu dulu lahhh... dah banyak perubahan kereta ko ni ye..... mengagumkan sekali.... tang Autoshow kat putrajaya aku pernah lihat dengan mata kepala aku kereta ko ni...

------Salam Aidilfitri-------
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
tribunal tuntutan pengguna berkaitan kereta

bella luna said...

perh,seriusly hebat,.kagum sejenak,mmg terbaik la,.caiyok2 moga semakin maju kehdpan :)

SuzaDin said...

fuyooo ... mmg cun lh kete abg khairul nie !!! hebat ! tahniah yer ang khairul hehehe ... teruskan usaha anda dlm dunia kete nie taw ..

Papa Mifz said...

wow wee....mmg smart la keto tuan...berhabis 60k...wow...sanggup yer kalo dah minat kan...

awie958 said...

memang best giler kan...tp tak boleh belah la berita kat berita harian...patut kena saman tu

Arpiiz said...

huih, sampai rm60k ye.. dah boleh beli kete baru ni..hehe

miZz_nizZ said...

dasyat!kagum aku tgk kete cmni..bangga gak ade idea yg kreatif cmni..yg jnis ni kite nk di Malaysia..br unik n bervariasi jnis kete kite ade=)

A Crack Mirror said...

ha..baru pop-up..
tapi saya da komen kat chat box... anak2 abg mesti sonok kan... hari2 dpt tarik2 pintu kete tu..perh..saya admire ah kat pintu tu ...ahaha~
apa2 pun... abg khairul boleh g jauh lagi ni... cuma tunggu peluang jer..kan2??

Norgadis Labuan said...

mak ai! dapat hadiah barbie seksi juga ker?

Puan Kutu said...

ini mmg betul2 gila modified.sanggup yer melabur byk2 utk kereta kesayangan..:)

-Incek Fik- said...

Perghh! Kereta bro ni sumpah unik dan style! Paling suka tang pintu dia tu. Memang tak dinafikan, 'the one and only' kat Malaysia. Sebab selalunya tengok autoshow, depa buat style pintu terdongak kat atas.

Tapi bro punya idea memang jitu. Jenis slide punya!

Lepas ni mesti ada orang tiru punya laa.. ye dak?






























































































*teringin tengok modifikasi kereta yang boleh bertukar jadik robot, ala-ala transformers gitu!

Vroommm.. vrooommm...

LoVe HunTer.. said...

fuyoo,, smart kete... t nk modified cmtu gak la...(lam game ) hehe

juanita said...

uhunun...tingin nyer nak naikk :D

CikguShikin said...

design tu tukar2 jgk ke?

Hunny Kitty said...

ni baru lejen.....kalao hello kitty saya buat pintu lagu tu....baru la memufliskan jugak.....sila tunjuk ajarku sifu!