Amacam blog aku....OK tak ?

Thursday, March 10, 2011

Jaga lutut bila naik Myvi

Sedang Citra tu dlm process airbrushing...aku nak share ngan korang ttg topik kali ini yg aku rasa elok untuk dihebahkan dan dibuat panduan serta peringatan kepada semua drivers ..terutama yg bawak Myvi .
Semalam aku mendapat berita dr kawan sekerja aku yg adik dia telah terlibat dlm satu kemalangan di Lumut .Kemalangan yg melibatkan 2 buah kenderaan ni ( Myvi...adik dia bawa dan Alza ) klu dilihat dr pics yg dia tunjuk mmg dikira kategory 6 skala Ritcher dh nie..terok .Adik dia mengalami kecederaan yg agak parah dibahagian lutut manakala driver Alza tu khabarnya hancur jari tangan ( ngeri nyaa )
Nasib baik tiada kemalangan jiwa dlm kemalangan tersebut , tetapi apa yg ingin aku utarakan  dlm entry kali ini ialah mengenai ciri2 keselamatan didalam kenderaan Myvi .Bagaimana luka yg parah boleh terjadi pada lutut si pemandu ni ? Hinggakan terkoyak isi serta boleh nampak tulang lagi tu !
Aku x pasti ttg kebenaran cerita kawan aku ni..dia mendakwa luka adik dia tu di sebabkan oleh impak perlanggaran dgn tempat adjust steering Myvi yg di perbuat daripada besi !!  .Sesiapa yg ada Myvi tolong pegi check dan berkongsi disini..jika YA..aku rasa designer Myvi kena come up with other safer design .So lepas ni sesapa yg ada Myvi..sblm drive tu pakailah safety pad kat lutut tu dulu ..











19 comments:

KechieX said...

perghhh...ngeri bro...

Phat said...

bahaya ni..aku bwk myvi gak..semoga dijauhkan dari kemalangan..amin

NISS said...

rasenye .die maybe gak pasal stering adjust tu..@niss rase more tu side yg die belanggar tu..if die langgar bontot myvi tu..so maybe xde injured mcm tu

Ely Hasrul said...

aduishhhh

Wahida Nasution Thakhrim said...

dasyatnya.. tgk aje pun dah rasa sakit.. semoga diorang cepat sembuh yea..

RuSh D said...

teruk nyer eksiden..hentak kuat sgt kot jd mcm tue.. org kata bateri keta myvi senang kena curi.. tgk kat youtube senang jer diorg buka curi bateri..

Hishyamuddin said...

fuhhh..dasyat..

zati embong said...

huhu.jat pakai myvi!a ah betul ada tmpat adjust stereng nk tinggi ke rendah.huhu.ngilu tetibe

Ozan said...

speed kills.... ingatlah org yg tersayang.. kene ingat, takde kereta yg boleh selamatkan penumpangnya...melainkan pemandu kenderaan itu sendiri

EB said...

Salam..
Huu ini total lost ni...
Siannyer...

Tuan Penasihat said...

hmmm susah nak cakp kalau camni. mungkin cara duduk masa belanggar kot yang buat jadi camtu.

Faizal n Fashitah said...

Setuju dengan jawapan si Tuan Penasihat. Kadang2 kedudukan kita sewaktu memandu + kedudukan stering yang di adjust + impact perlanggaran memang memain peranan dalam hal ni. Alhamdulillah syukur sebab masih bernyawa :)

Zitta said...

Isk isk...ngilu plak la rasa lutut ni! Teruk gak MYvi ni ek.

Myra Jay said...

Teruk jugak keta tu ek..
Kat lutut pun ngeri rasa tengok.. seb bek MJ tak guna MyVi:)

**Thanks jd folowers ke 700:) Nk adiah ye... :)

mizi said...

parah gak ni kan...keta msia ni...

Cik Sue said...

ngeri..ngeri..ngeri dan ngeri...tu saje yg dpt diperkatakan...

Hafizzi Aziz said...

alamak..raya nie baru ja angkat myvi..
isnin nie sampai..mintak2 selamat..

Kak Long said...

teruknye luka dia..baru je naik myvi kwn hr tu gi KL..

CikguShikin said...

takutnya tgk..