Amacam blog aku....OK tak ?

Saturday, February 19, 2011

Kia Forte @ Toyota Vios ..yg mana pilihan anda ?

Aku ni dlm pertimbangan nk pakai kereta baru..setelah di short listed kan mengikut duit yg ada dlm poket aku ni..maka Kia Forte dan Toyota Vios merupakan pilihan aku laki bini .Tapi yg buat aku pening kepala ni ..wife aku nk Vios ..aku pulak berkenan sunggoh kt Kia tu ..

Baru2 aku dh buat survey thru kengkawan dlm FB..majority pilih Vios...ni yg aku x puas hati ni.So kali ni aku nk buat survey thru kengkawan bloggers lak..klu majority memihak pd Vios...nampak gaya aku kena ikut cakap bini aku ler ( ni bukan kes takut bini tau )
Kengkawan boleh bagi pendapat thru comment or chat box aku tu ..

Trend ni aku buat berdasarkan survey FB aku tu...


Ni Toyota Vios



Ni pilihan hati ku..Kia Forte..vote keta ni taw hehe


41 comments:

RuSh D said...

ak pilih kia forte..body dia smart r..

AYuNG said...

ayung pilih vios tapi laratttt pandang jer la.....:)

ULtradya said...

better toyota dr kia..hehehehe

Kumbang Jingga said...

mcm aku sendiri pakai vios..jimat minyak..mcm kete kia nie time nk beli murah tapi bila jual balik harga jatuh bnyk.x mcm vios ada value lg walaupun secondhand..kak sy pakai kia..dia ckp jgn beli kia sbb bila rosak sparepart sgt mahal...
so di jangka kan minyak akan naik lagi dua tiga tahun.better cr kete yg jimat minyak..

Jadi pilih lah vios..kalau ada duit amik vios trd terus hahaha

achik yg kuat sgt membebel.. said...

tadi mmg na vote vios...tetiba tgk design kia lagi cun plk...jadi stelah mnggaru2 kpala slama bbrpa minit...saya vote utk KIA FORTE! yeayyy...=)

susu said...

forte besh ohhh

Fadzli Amir said...

salam Bro...memang dari rupa, cik kiah lagi cun dari cik vios...tapi kalu nak jual balik tk de harga & spare part org kata mahal...member2 cina buleh katakan pakai cik vios dari cik kiah...pendapat aku la...

fara feroza said...

kia forte la... lg deboommm..:)

Ckin Kembaq said...

Kia Forte tu smart giler la..hehe VIOS cam da biasa sngt orang guna.. ^_^

Tuan Penasihat said...

kia forte kot.

lawa header. kawe suka.

m!ss $@BR!D@H said...

vote for kia.. kia forte best!

irbas said...

vote 4 forte....design is nice car

khairul said...

wow byk sokong cik kiah ni..tengQ3X

izaLis™ said...

kia forte smart.. skilas pandang mcm mitsu lancer..hoho...

nur aisya humaira said...

waaa,tk mampu lgi nk pakai...huhu

zulkbo said...

salam..
saya memang lebih sukakan
produk toyota berbanding jenama lain
sudah tentu saya pilih toyota vios

dwaty said...

kia forte... nampak gah!!!!

Miecyber said...

Produk Toyota takut ada problem pulak nanti...

Sebab Miecyber's Blog lambat loading sebelum ini...

Awang Hafiz said...

Kia Forte itu kelihatan amat cun sekali.. belakang dia smart!

Vios dah ramai sgt pakai.

yahaya said...

nilai jualan balik-vios sparepart-vios-ekonomi-vios atau pun ambil sorang satu

renjerkabloi said...

same-same hebat! kalau ade duit sapu je dua-dua tu hehe...

Wahida Nasution Thakhrim said...

suka KIA FORTE sebab design dia smart.. kalau dulu susah nak tgk org pakai vios, sekarang ni dah banyak.. dah tak menarik perhatian..

fatmasha said...

better vios but im still honda my feveret car...

inn rizzny said...

vote for kia forte..hensem kete tu..haha~

zati embong said...

toyota!..forte mmg smart,tp sebab kia,xberapa nk best.

LubLy said...

forte my choice.nmpk mewah.

athifah saidi said...

FORTE!
smat,hehe

nur zalfa afra said...

forte tu cantik, tapi vios is more over..

MiZ Rayy said...

Vios!!! dulu kini dan slamanya ttp sy plih vios.. so, ikot ckp wife taw... plih vios.. hehehee... (bekenannya.. tp apakan daya.. xmmpu nk beli lg.. student katakn... hukhuk..)

AkuMuzikFilem said...

kalau aku konfem forte. harga yang lebih kurang vios tapi dengan features yang sama dengan segmen c. lagipun fotre ni sekelas dengan inspira, civic, lancer dan lancer. dan forte ni aku rasa bakal merubah mindset rakyat malaysia tentang jenama korea, forte ni pada hemat aku akan merubah stigma resale value jenama korea yang cepat jatuh. lagipun apa signifikan reasle value pada individu kalau dia nak pakai kereta tu smapai jadi besi buruk. plus kalau nak rasa eksklusif, ambikla forte banding kereta lain yang dah bersepah. lagi satu tengok pasaran amerika, kereta ni dah diterima dengan baik, tengok je dalam cerita2 hollywood kalau tajam mata tu, memang nampaklah forte. ingat senang ke nak masuk market amerika melainkan melepasi benchmaark kualiti yang american nak? bab jimat minyak, melalui pembaccan thread owner forte, kereta ni agak menjimatkan untuk sesaran 1600cc. Saiz pun besar, dah boleh buat kereta primary dah. RULES OF THUMB, sejarah/track record boleh digunapakai untuk menilai situasi semasa, tapi kalau jenama korea ni tak bagus, tak selamanya dorang tak bagus. forte ini titik perubahan

isdania said...

aku setuju AkuMuzikFilem!dulu aku survey bagai nk gila,mula dari vios,city,mazda,ford fiesta last2 forte gak aku beli..mane taknya,dahla byk features (reverse camera,push start button,bluetooth,padle shifter,ESC handling-model sx) tapi harga still maintain.kalu vios mcm xde yg baru..masukje dlm kete bosan.mmg membosankan..dari segi handling mmg soft,so vote for forte

Anonymous said...

senang je bro...mmg value KIA ble di tolak jd murah...tp kte beli kete bukan tuk di jual...kte beli tuk di pakai..smua kete dlm dunia ni ble di jual balik akn jd murah...ferrari pn ble di jual akn trun harga..bg sape2 yg pertikai value slps di jual,hrp beli umah,tanah n emas klu nk value mahal ble di jual balik...hehehe...vote fo KIA FORTE...

Anonymous said...

Forte..forte...forte...hahahaha

Taro San said...

Since designer bmw si mat salleh german tu join Kia, design & features dorg tmbh mantop. Forte titik permulaannya. Gi lah survey moto trader, mana jatuh sgt harga forte. Stakat vios & city tu kira makanan. Keta jepun da bosan! Mahal krn jenama, drive & features mcm tu je. Boring! Beli forte bro, spare part xlah mahal mana. Sama je mcm keta jepun. Ko tgk Kia K5, senang2 je gigit accord & camry yg bangang tu. Sorry lah klau tlps ckp. Tp itulah reality.

Azlan Anwar said...

Baru beli Kia Forte dan amat berpuas hati dgn performance kereta..xplu nk pening2..pangkah Kia Firte!!

fauzi said...

cds

fauzi said...

nak beli ikut minat hati sendiri jangan ikut kata orang kita berkenan ikut pandangan kita.forte memang cun lagi atas jalan tak banyak lagi mcm dah banyak atas jalan cemus tengok...
gadget yg ada pada forte lebih dari vios..

nak tanya tuan punya ni blog dah beli ke belum kereta?

Anonymous said...

Bli forte...leave ur speechless...cogan kat untk forte..

Anonymous said...

vote for FORTE...dah penah guna vios..rasa mcm bawak myvi jer..harga dah la mahal giler..huhuhu..minyak pun takde la jimat sangat pun..aksesori dalaman memang bosan..beli dulu pun ikut cakap wife..skang dah menyesal...huhu

Anonymous said...

Saye pn salah seorang yg baru nk survey pasal kerete sbb nk beli kerete..fuhh jenuh buat kajian pasal forte,vios and honda city ...mule2 dulu nk sgt si chek city ..last2 tgk interior die mcm xbest je...wlpn xterior mantap..vios pn dah naik..rase mcm biase je..forte je xnaik lagi...bedasarkan kajian2 atas blog2 and forumers..sy akan memilih forte sbb sy jenis xjual2 aset yg sy dah beli..if nk lain yg lagi best beli lain....FORTE terbaik!!!

Anonymous said...

Vote for KIA Forte@Peter Schreyer formly of Audi !